Vyhledat
  • Tereza Podraská

Zdravé vánoční cukroví

Aktualizace: 5. pro 2019

Inspirujte se zdravějšími a lehčími recepty na vánoční cukroví.



Zdravé kokosové kuličky

Kokosové kuličky

1 plechovka kokosového mléka

160 g kokosu + na obalení


Postup:

Kokosové mléko dáme na noc do lednice, aby se nám oddělila voda. Vodu druhý den slijeme a pracujeme jen s tuhou částí, kterou smícháme s kokosem. Směs propracujeme a dáme na dvě hodiny do lednice. Pak tvarujeme kuličky, které obalíme v kokosu.



Celozrnné perníčky

Celozrnné perníčky

Špaldová celozrnná mouka hladká 150 g Pohanková celozrnná mouka hladká 150 g Pšeničná mouka hladká 200 g Třtinový cukr 100 g Med 100 g Vejce (celá) 2 ks Žloutek 1 ks Olivový olej 150 g Koření do perníku ¾ lžičky Jedlá soda ¾ lžičky

Na zdobení: Hořká čokoláda, ořechy a sušené brusinky.

Postup: Všechnu mouku smícháme s cukrem, medem, vejci, kořením, sodou a olejem. Těsto necháme přes noc odpočinout. Druhý den vyválíme na tloušťku 2 mm a začneme vykrajovat tvary. Pečeme v troubě na 150-160 stupňů, dokud nezezlátnou. Zdobíme rozpuštěnou čokoládou, nasekanými ořechy, nebo nasekanými brusinkami.



Vanilkové rohlíčky bez mouky

Vanilkové rohlíčky

200 g mletých mandlí

100 g másla

3 žloutky

1 vanilkový lusk


Postup:

Z másla, žloutků a mandlí vytvoříme těsto. Vanilkový lusk rozřízneme a vnitřek seškrábneme a přimíchame do těsta. Těsto pořádně propracujeme a dáme na noc do lednice rozležet. Další den s těstem pracujeme hned po vytažení z lednice, dokud je tuhé. Z těsta vytvoříme rohlíčky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme do zlatova, 15-30 minut podle velikosti rohlíčků.



Pralinky

Čokoládovoarašídové pralinky


200 g hořké kvalitní čokolády

3 vrchovaté lžíce

100% arašídového másla

100 g ořechů (já použila lískové)


Postup:

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a arašídové máslo. Pak přidáme nasekané ořechy. Jako formu jsem použila formičku na led nebo můžete použít i silikonové formičky na led. Naplněnou formičku dáme ztuhnout do mrazáku, z formičky na led půjdou pak lépe vyklepnout. Pokud budete plnit do silikonové formičky, stačí ji dát ztuhnout do lednice.

0 zobrazení

Bc. Tereza Podraská, DiS.

Poliklinika Prosek
Lovosická 440/40, Praha 9, 190 00 
(Gastroenterologie, 2.patro)

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Tel: 723 136 315

Email: tereza.podraska@gmail.com

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com